Enneagram

Het enneagram is een model dat meestal gebruikt wordt voor persoonlijkheidstyperingen. Bij praktijk het Noorderlicht wordt er op een heel andere manier met het enneagram gewerkt. Er wordt vanuit gegaan dat elk punt van het enneagram een bepaalde energie/kwaliteit vertegenwoordigt en dat ieder mens alle negen kwaliteiten/energie├źn in zich heeft.

De ene kwaliteit is sterker ontwikkeld en daardoor meer waarneembaar dan de andere. De kwaliteiten die het sterkst aanwezig zijn, hebben de meeste invloed op de persoonlijkheid. We kunnen ook doorschieten in een kwaliteit, dan wordt het een vervorming. Het is niet zo dat altijd dezelfde kwaliteiten het meest op de voorgrond treden, dit kan per situatie verschillen. De kwaliteiten die we het minst ontwikkeld hebben, zijn vaak ook onze ontwikkel / werkpunten.

Werkwijze: Het enneagram kan op verschillende manieren toegepast worden. Om inzicht te krijgen hoe je persoonlijkheid invloed heeft op de problematiek waar je mee zit, wordt er vastgesteld in welke mate de verschillende kwaliteiten aanwezig zijn. We zoeken de hierbij behorende strategie├źn uit en we kijken of en in welke mate er vervormingen mee spelen. Door het begrip je dat hierdoor in je functioneren krijgt is het mogelijk veranderingen aan te brengen.

Een andere manier om met het enneagram te werken is door iemand op (een bepaald punt van) het enneagram te laten staan. Door contact te maken met de energie van dit punt wordt er een proces op gang gebracht, waardoor je in een herbeleving of een trance terecht komt. De energie van het enneagram werkt hierbij erg procesversterkend. Gaandeweg dit proces kan het zijn dat je op andere punten wordt gezet of over de lijnen van het enneagram wordt geleid. Dit geeft vaak ontladingen, begrip en inzicht en heeft meestal een blijvende verandering tot gevolg.

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze cookies worden gebruikt om content te personaliseren, voor marketingdoeleinden, om social media functies aan te bieden en het bezoek op deze website te analyseren.

Accepteren