Systemisch counselen

Iedere groep mensen die bij elkaar is, of bij elkaar hoort, vormt een systeem. Dat houdt in, dat er een onderlinge samenhang en uitwisseling is, die op verschillende niveaus effect heeft op ieder individu van dat systeem. Niet alleen een familie,

maar ook een organisatie, team, vriendengroep, schoolklas etc. kunnen een systeem vormen.

Volgens Bert Hellinger kan een systeem alleen goed functioneren als ieder lid het gevoel heeft dat hij er bij hoort, als er balans is tussen geven en nemen en als er orde is, wat inhoud dat de sociale regels binnen het systeem duidelijk en voorspelbaar zijn.

Wanneer dit niet het geval is, kunnen de onderlinge verhoudingen tussen de leden van dat systeem verstoord raken en/of de leden ervaren problemen in hun functioneren en welbevinden.

Met systemisch counselen wordt er een opstelling van het systeem van de cliënt gemaakt met behulp van vloerankers of klei. Op deze manier wordt duidelijk waar de belemmeringen/ problemen in het systeem van de cliënt zitten en hoe dit, als het mogelijk is, opgelost kan worden. Er kan ook in de verbeelding van de cliënt worden gewerkt en dan wordt er gebruik gemaakt van imaginaties. Als de belemmeringen of problemen uitgewerkt zijn, kan de cliënt dit onmiddellijk ervaren. Het kan ook dat het effect pas na verloop van tijd duidelijk wordt.

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze cookies worden gebruikt om content te personaliseren, voor marketingdoeleinden, om social media functies aan te bieden en het bezoek op deze website te analyseren.

Accepteren